Ontwikkelingssamenwerking
Wat is ontwikkelingssamenwerking?
Ontwikkelingssamenwerking is bedoeld ontwikkelingslanden en hun burgers en instellingen te helpen zich verder te ontwikkelen en zo een hogere levensstandaard te bereiken.
Ontwikkelingssamenwerking is actief op onderwijs, gezondheidszorg, economische ontwikkeling, landbouw en infrastructuur ( alle verbindingen en wegen die iets of iemand ergens kunnen brengen). Naast concrete thema's richt ontwikkelingshulp zich ook op zaken als het versterken van capaciteit en het vergroten van actieve deelname van achtergestelde groepen. De termen ‘ontwikkelingshulp’ en ‘ontwikkelingssamenwerking’ worden in praktijk door elkaar gebruikt.
Ontwikkelingshulp in Nederland.
Ontwikkelingssamenwerking valt in Nederland onder het ministerie van Buitenlandse Zaken. Nederland besteedt op dit moment 0,7% van het Bruto Nationaal Product (BNP) aan ontwikkelingshulp.
Nederland werkt samen met andere donorlanden (meestal Westerse landen) en met internationale organisaties zoals de Wereldbank ( geeft leningen aan ontwikkelingslanden) . Voor internationale samenwerking wordt gekozen omdat sommige problemen niet alleen in een bepaalde regio of een bepaald land zijn op te lossen, die problemen vragen om een bredere aanpak - soms zelfs wereldwijd. Nederland ondersteunt internationale organisaties met geld, menskracht en ideeën. Deze vorm van ontwikkelingssamenwerking heet multilaterale ( samen werking tussen minimaal 3 landen) samenwerking. Ruim een kwart van het ontwikkelingsbudget gaat naar multilaterale programma's, wat neerkomt op 1,2 miljard euro.
Maak jouw eigen website met JouwWeb