millenniumdoelen

Wat zijn millenniumdoelen?

In 2000 hebben de regeringsleiders van 189 landen samen afgesproken om de belangrijkste wereldproblemen opgelost te hebben in 2015.  De problemen die ze dan moeten hebben opgelost noemen we de millenniumdoelen, het zijn er acht.

 Deze doelen zijn er altijd wel geweest dus daar is niks nieuws aan maar het  nieuwe aan dit concept is dat er voor het eerst echt concrete meetbare doelen zijn opgeschreven. Deze doelen worden ieder jaar bij alle landen gecontroleerd en gerapporteerd. Zo kan er tussentijds druk worden uitgeoefend op zowel de rijken als de arme landen om hun inspanningen te vergroten.

 

Dit zijn de acht millenniumdoelen die in 2015 behaald moeten zijn.

 

In 2015 zijn extreme armoede en honger uitgebannen.

Extreme armoede betekent dat iemand minder dan 1,25 euro per   dag te besteden heeft. In 1990 leefden 2 miljard mensen in extreme armoede. Dat is 47% van de gehele bevolking.

Dit aantal moet in 2015 gehalveerd zijn.

In 2015 moet ook het percentage mensen dat honger lijdt zijn gehalveerd.

 

In 2015 gaan alle jongens en meisjes naar school.

Heel veel kinderen gaan niet naar school. Zei worden thuis gehouden om te helpen in het huishouden of om een bijdrage te leveren in het gezinsinkomen.

Verplicht en toegankelijk basisonderwijs is een belangrijk middel om kinderarbeid tegen te gaan. Verder helpt het gehele maatschappij als jongens en meisjes naar school gaan en de bevolking hoger opgeleid wordt.

Dit kan ervoor zorgen dat zei betere banen krijgen en dat er minder armoede is.

Daarom moeten in 2015 alle jongens en meisjes naar de basisschool gaan of zijn geweest.

 

In 2015 hebben mannen en vrouwen gelijke rechten.

Op papier en volgens de wet hebben mannen en vrouwen evenveel rechten maar dat in de praktijk is dat toch nog niet altijd gelijk.

Er gaan veel minder meisjes dan jongens naar school. Dit kan komen doordat de ouders er het nut niet van inzien, zei denken dan “ze gaat toch trouwen, en later voor de kinderen zorgen”. Het kan ook zijn dat de ouders haar thuis houden omdat ze in het huishouden moet helpen.

De doelstelling is om ervoor te zorgen dat er in 2015 evenveel jongens als meisje naar basis- middelbaar en hoger onderwijs gaan.

 

In 2015 is er minder kindersterfte.

In 2015 moet er twee derde minder kindersterfte zijn in vergelijking met 19990.

In 1990 gingen er 12,4 miljoen kinderen onder de 5 jaar dood.

Dit komt meestal door ziektes die voorkomen of genezen hadden kunnen worden. Ziektes als diarree, mazelen longontsteking en malaria zijn de meest voorkomende.

Om deze ziektes te kunnen bestrijden is toegang tot medicijnen, toegang tot vaccinaties, een goede hygiëne en een goede gezondheidszorg noodzakelijk.

 

In 2015 gaan er minder vrouwen dood door zwangerschap.

De meest voorkomende doodsoorzaken tijdens de zwangerschap zijn; bloedingen, infecties en hoge bloeddruk.

Deze dingen hadden allemaal voorkomen kunnen worden met goede kraamzorg.

Ook gaan er veel vrouwen dood bij illegale abortus, omdat er nog geen toegang is tot voorbehoedsmiddelen.

Het is de doelstelling om in 2015 driekwart minder sterfte door zwangerschap te hebben in vergelijking tot 1990.

 

In 2015 is verspreiding van ziektes als aids en malaria gestopt.

Malaria wordt verspreid door muggen. Daardoor moet ervoor worden gezorgd dat iedereen onder klamboes slaapt.

 

In 2015 leven meer mensen in een duurzaam leefmilieu.

Armoedebestrijding gaat hand in hand met milieubescherming. Luchtvervuiling, ontbossing en uitputting van landbouwgrond vormen directe bedreigingen voor de levensomstandigheden en gezondheid van mensen. Duurzaam milieubeleid in het nationale beleid van landen is daarom van levensbelang. Ook moet het verlies van natuurlijke hulpbronnen gekeerd worden.

 

In 2015 is de samenwerkingsband tussen handelslanden beter.

UNICEF is een bruggenbouwer die samenwerkt op alle niveaus. We komen overal, van afgelegen dorpen tot ministerskamers. Samen met overheden, andere hulporganisaties, bedrijven en particulieren helpen we overal ter wereld kinderen. Met ons werk dragen we voortdurend bij aan het bereiken van dit doel.

Maak jouw eigen website met JouwWeb